Izložba SRBIJA U VELIKOM RATU 1914-1918. u Parizu

mart 25, 2014 u rubrici Aktuelno, Galerija autor admin

Izložba fotografija „SRBIJA U VELIKOM RATU 1914-1918″ se organizuje u saradnji Udruženja građana KULTURA ĆIRILICE, SAVEZA POTOMAKA RATNIKA SRBIJE 1912–1920. Stari grad „MAJOR DRAGUTIN GAVRILOVIĆ“ iz Beograda, FESTIVALA DOKUMENTARNO ISTORIJSKOG FILMA,  SAVEZA SRBA FRANCUSKE i Udruženja Balkan omnibus iz Pariza. 

Udruženje građana KULTURA ĆIRILICE i SAVEZ POTOMAKA RATNIKA SRBIJE 1912–1920. Stari grad, „MAJOR DRAGUTIN GAVRILOVIĆ“, uz preporuku i podršku Republičkog odbora ovog Saveza organizuju prikupljanje materijala za izložbu fotografija pod nazivom: „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“. U ovom nastojanju su nam pružili pomoć i dali materijal, fotografije koje čuvaju organizacije i pojedinci.

USUF, udruženje umetnika fotografije čiji su osnivači bili Rista Marjanović, ratni fotograf iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, i prof. Nikola Radošević, su postavili temelje zbirke iz čijeg smo fundusa dobili radove. U tome dugujemo zahvalnost gospođi Milici Radošević. Takođe smo od unuke ratnog fotografa Miloja Igrutinovića dobili zbirku fotografija koje će biti izložene na FESTIVALU DOKUMENTARNO ISTORIJSKOG FILMA, koji kao domaćini organizuju, počevši od 2. aprila 2014. godine, SAVEZ SRBA FRANCUSKE i udruženje Balkan omnibus iz Pariza.

Biće prikazane već poznate, ali i novopronađene fotografije iz vremena Prvog svetskog rata. Udruženje građana KULTURA ĆIRILICE i SPRS 1912-1920. prikupljaju fotografije i pripremiće ih za štampu i izlaganje u Srbiji, a SAVEZ SRBA FRANCUSKE iz Pariza pribavlja dokumentarne filmove i organizuje Festival u Francuskoj, prvo za Srbe i Francuze u Parizu, a onda i u drugim mestima Evrope.

Kao najava ovog festivala, održana je 27. februara 2014. sa početkom u 18 časova u Svečanoj sali Opštine Stari grad, projekcija dokumentarnog filma „Jugoslavija po volji naroda 1914-1918”, režisera Miomira Mikija Stamenkovića i nastup hora KRALJ PETAR PRVI iz Beograda. Uvodnu i završnu reč su dali prof. Petar Gojković iz Pariza, Tatjana Janković i Ivan Stratimirović, predsednik OO SPRS 1912–1920. Stari grad, „MAJOR DRAGUTIN GAVRILOVIĆ“. Kombinovani snimak sa promocije ovog festivala možete pogledati ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=iP-F0wiHdec

Posle Pariza Izložba i Festival će biti prikazivani i u drugim mestima Francuske, gde ima Srba, kao i u drugim gradovima Evrope.

Fotografije se i dalje prikupljaju iz privatnih kolekcija, od naslednika i drugih.

Cilj poduhvata je, da se podigne rodoljubiva svest, oda poštovanje našim hrabrim precima, koji nisu štedeli svoje živote, kako bi njihovi potomci živeli u slobodi, na svojoj zemlji i u miru. Veliki broj tih heroja ostavili su kosti daleko od otadžbine.

Mi smo dužni da pamtimo njihova dela, da ih poštujemo i njihove grobove da ne zapustimo u korov.

Nameravamo da sa prijateljskim organizacijama, kao što je SAVEZ SRBA FRANCUSKE i Balkan omnibus iz Pariza i drugih udruženja Srba u rasejanju, ovaj festival i izložbu pokazujemo u više zemalja našim sunarodnicima, njihovim prijateljima i prijateljima naše zemlje i naroda.

Sličan program ćemo da prikazujemo i u Srbiji. Želimo, takođe da sa drugim institucijama sarađujemo i ponudimo naše učešće u njihovim programima.

SAVEZ POTOMAKA RATNIKA SRBIJE 1912–1920. je organizacija sa dalekim u dubokim korenima još od vremena slavnih Bože Jankovića i Vojvode Stepe Stepanovića osnivača Narodne odbrane pre, i udruženja veterana posle Prvog svetskog rata.

U  ovoj jubilarnoj godini naš doprinos će da bude prikupljanje i prikazivanje dokumenata i slika iz teških vremena stradanja i patnje našeg naroda, slavnih vremena borbe za opstanak i slobodu i pobede i oslobođenja zemlje Srbije.

Izložba se sastoji sada od oko 50 fotografija Riste Marjanovića i Miloja Igrutinovića, a dopunjavaćemo materijal iz drugih izvora, muzeja, zbirki kolekcionara i zaostavštine naslednika.