Изложба СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914-1918. у Паризу

март 25, 2014 у рубрици Актуелно, Галерија аутор admin

Изложба фотографија „СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914-1918″ се организује у сарадњи Удружења грађана КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ, САВЕЗА ПОТОМАКА РАТНИКА СРБИЈЕ 1912–1920. Стари град „МАЈОР ДРАГУТИН ГАВРИЛОВИЋ“ из Београда, ФЕСТИВАЛА ДОКУМЕНТАРНО ИСТОРИЈСКОГ ФИЛМА,  САВЕЗА СРБА ФРАНЦУСКЕ и Удружења Балкан омнибус из Париза. 

Удружење грађана КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ и САВЕЗ ПОТОМАКА РАТНИКА СРБИЈЕ 1912–1920. Стари град, „МАЈОР ДРАГУТИН ГАВРИЛОВИЋ“, уз препоруку и подршку Републичког одбора овог Савеза организују прикупљање материјала за изложбу фотографија под називом: „Србија у Великом рату 1914-1918“. У овом настојању су нам пружили помоћ и дали материјал, фотографије које чувају организације и појединци.

УСУФ, удружење уметника фотографије чији су оснивачи били Риста Марјановић, ратни фотограф из Балканских ратова и Првог светског рата, и проф. Никола Радошевић, су поставили темеље збирке из чијег смо фундуса добили радове. У томе дугујемо захвалност госпођи Милици Радошевић. Такође смо од унуке ратног фотографа Милоја Игрутиновића добили збирку фотографија које ће бити изложене на ФЕСТИВАЛУ ДОКУМЕНТАРНО ИСТОРИЈСКОГ ФИЛМА, који као домаћини организују, почевши од 2. априла 2014. године, САВЕЗ СРБА ФРАНЦУСКЕ и удружење Балкан омнибус из Париза.

Биће приказане већ познате, али и новопронађене фотографије из времена Првог светског рата. Удружење грађана КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ и СПРС 1912-1920. прикупљају фотографије и припремиће их за штампу и излагање у Србији, а САВЕЗ СРБА ФРАНЦУСКЕ из Париза прибавља документарне филмове и организује Фестивал у Француској, прво за Србе и Французе у Паризу, а онда и у другим местима Европе.

Као најава овог фестивала, одржана је 27. фебруара 2014. са почетком у 18 часова у Свечаној сали Општине Стари град, пројекција документарног филма „Југославија по вољи народа 1914-1918”, режисера Миомира Микија Стаменковића и наступ хора КРАЉ ПЕТАР ПРВИ из Београда. Уводну и завршну реч су дали проф. Петар Гојковић из Париза, Татјана Јанковић и Иван Стратимировић, председник ОО СПРС 1912–1920. Стари град, „МАЈОР ДРАГУТИН ГАВРИЛОВИЋ“. Комбиновани снимак са промоције овог фестивала можете погледати овде:

https://www.youtube.com/watch?v=iP-F0wiHdec

После Париза Изложба и Фестивал ће бити приказивани и у другим местима Француске, где има Срба, као и у другим градовима Европе.

Фотографије се и даље прикупљају из приватних колекција, од наследника и других.

Циљ подухвата је, да се подигне родољубива свест, ода поштовање нашим храбрим прецима, који нису штедели своје животе, како би њихови потомци живели у слободи, на својој земљи и у миру. Велики број тих хероја оставили су кости далеко од отаџбине.

Ми смо дужни да памтимо њихова дела, да их поштујемо и њихове гробове да не запустимо у коров.

Намеравамо да са пријатељским организацијама, као што је САВЕЗ СРБА ФРАНЦУСКЕ и Балкан омнибус из Париза и других удружења Срба у расејању, овај фестивал и изложбу показујемо у више земаља нашим сународницима, њиховим пријатељима и пријатељима наше земље и народа.

Сличан програм ћемо да приказујемо и у Србији. Желимо, такође да са другим институцијама сарађујемо и понудимо наше учешће у њиховим програмима.

САВЕЗ ПОТОМАКА РАТНИКА СРБИЈЕ 1912–1920. је организација са далеким у дубоким коренима још од времена славних Боже Јанковића и Војводе Степе Степановића оснивача Народне одбране пре, и удружења ветерана после Првог светског рата.

У  овој јубиларној години наш допринос ће да буде прикупљање и приказивање докумената и слика из тешких времена страдања и патње нашег народа, славних времена борбе за опстанак и слободу и победе и ослобођења земље Србије.

Изложба се састоји сада од око 50 фотографија Ристе Марјановића и Милоја Игрутиновића, а допуњаваћемо материјал из других извора, музеја, збирки колекционара и заоставштине наследника.