Dragan Mlađenović istraživač rane evropske i srpske muzike

februar 1, 2013 u rubrici Osnivači Udruženja autor admin

Dragan Mlađenović (1951) je istraživač i interpretator rane evropske i srpske muzike. Dirigovanje je studirao u Beogradu i Novom Sadu, a usavršavao stručno znanje i ranu muziku u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britajini i Mađarskoj.

Godine 1969. je, sa M. Ristićem i LJ. Dimitrijevićem, osnovao ansambl za ranu i tradicionalnu muziku „Renesans“.

Iste, 1969. godine, osnovao je Hor mladih pri Vaznesenskoj crkvi (Beograd), posvećen interpretaciji duhovne muzike.

Godine 1987. osnovao je Pevačku družinu „Rukovet“ koja je, pod njegovim umetničkim rukovodstvom, održala brojne koncerte u bivšoj Jugoslaviji i u inostranstvu (Italija, Holandija, Mađarska, Kipar) i snimila deset CD-a.

Učestvovao je u osnivanju Studentskog kulturnog centra u Beogradu i, tokom sedamdesetih godina, kao sekretar muzičke redakcije, organizovao brojne koncerte umetničke muzike.

Od 1973. do 1979. pisao je muzičke kritike za Omladinske novine i list Mladost, a od 1979. do 1985. stručne komentare u Kulturnoj rubrici i Kulturnom dodatku lista Politika.

Komponuje duhovnu muziku, a njegove kompozicije izvode Hor „Melodi“, PD „Rukovet“ i Hor „Mokranjac“. Godine 2000. objavio je dve zbirke duhovne muzike za mešoviti hor, Vaskrsno jutrenje i Roždestvo Hristovo ili Božić (izdavač IGP SANBA, Beogrda).

Grčki muzički izdavač Janis Camalis iz Atine objavio je Mlađenovićev samostalni disk Gems of Medieval Music (Dragulji srednjevekovne muzike).

Sa Ansamblom „Renesans“, kao solista, objavio je pet LP ploča i pet CD-a: Jerurney to Jerusale, Anthology 1 i 2, Journey Through Dalmatia (Al segno, Koeln, 1995-1999) i Roots of the Balkans (Classic Produktion Osnabrück, 2002).

Dobitnik je više značajnih priznanja i nagrada: Zlatne značke KPZ Srbije (1990), plakete „Mokranjčevih dana“ (1990), Povelje kraljevskog doma Karađorđevića (1996), Plakete „Beli anđeo“ (1999). Kao osnivač i član Ansambla „Renesans“ dobio je i Zlatni beočug grada Beograda (1992), Zlatnu plaketu Mediteranskog festivala u Bariju, Italija (2000), Vukovu nagradu (2009) i Nagradu grada Beograda (2010).