01.11.2017. /Sreda/ u 19.30 časova, Otvaranje izložbe „Vojvoda Petar Bojović-Život i pobede“

oktobar 31, 2017 u rubrici Uncategorized autor admin

Na izložbi će biti izložena jedna od najboljih muzejskih kolekcija vezanih za život i delo vojvode Petra Bojovića. Autor izložbe je istoričar Radivoje Bojović.

Izložbu će otvoriti član veća opštine Stari grad Petar Bojović

Vojvoda Petar Bojović rođen je u Miševićima kod Nove Varoši 1858. godine. Učestvovao je oba Srpsko-turska rata, u Srpsko-bugarskom ratu, oba balkanska i Prvom svetskom ratu. Kao komandant Prve armije umarširao je u oslobođeni Beograd 01. novembra 1918. godine. Vojvoda Bojović je 46 godina nosio uniformu, bio na visokim položajima u srpskoj vojsci i jedini je đeneral ranjen na prvoj liniji fronta. Prevodio je dela o vojnoj doktrini i ustrojstvu vojske. Umro je potpuno zaboravljen 19. januara 1945. godine, nedugo nakon oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

O vojvodi Petru Bojoviću se iz ideloško-političkih razloga dugo ćutalo. Nije se znalo čak ni gde je sahranjen. Na njegovom prosečnom spomeniku bili su uklesani samo ime, prezime i vojni čin, koji su se iz daljine teško mogli uočiti, pa je 1989. godine „Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine“ postavilo spomen bistu. Poslednjih godina je počela određena rehabilitacija njegovog dela i ličnosti, zasluga i časti. Tako je u Novoj Varoši, na Vidovdan 28. juna 1997. godine, otkriven spomenik u znak zahvalnosti. za ratove u kojima je učestvovao. U Beogradu se bista Vojvode Petra Bojović nalazi na Vračaru na skveru kod Kalenić pijace a kuća u kojoj je živeo u Trnskoj br. 25 je spomenik kulture.

Izložba je postavljena do 13.novembra

Jasmina Njegovan-Popović

v.d. direktora
UK Parobrod