КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ у оквиру манифестације „Дани европске баштине“

октобар 3, 2016 у рубрици Uncategorized аутор admin

Удружење грађана КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ учествује са својим програмима у следећим догађајима: У уторак 20. септембра у 12 часова у ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ Далматинске загоре 94 Б А Т А Ј Н И Ц А отворена је ПУТУЈУЋА ИЗЛОЖБА ЋИРИЛИЦЕ са 17 радова наших најпознатијих калиграфа и конструктора азбука за све технолошке примене а са ученицима школе је одржана РАДИОНИЦА ЋИРИЛИЦЕ, у којој се ради на основима краснописа рукописне ћирилице. У Првој београдској гимназији у Цара Душана 61 постављена је и ове године изложба 10 калиграфских и типографских радова српске ћирилице.

  1. И ове године у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ постављена је у О.Ш. „Краљ Петар Први“ изложба ћирилице, која се састоји од 12 калиграфских и типографских радова.
  2. КЦ Чукарица је домаћин изложбе посвећене ћирилици, а којој су радови проф. Снежане Лукић, Болета Милорадовића, керамичара Милорада Вукановића Мишела и Удружење грађана КУЛТУРА ЋИРИЛИЦЕ са радовима проф. Александра Додига, проф. Зорана Илића, Дарка Новаковића, Жељка Комосара, Слободана Луковића и Дејана Петровића. Ова изложба се отвара у уторак 27. септембра 2016. год. У 12 часова.

ПУТУЈУЋА ИЗЛОЖБА ЋИРИЛИЦЕ је пројекат на којем удружење ради већ скоро десет година и до сада је био у Србији на преко 115 места и 15 у иностранству.

Поред изложбе калиграфских и типографских радова и РАДИОНИЦЕ ЋИРИЛИЦЕ у програму могу да буду и предавања Драгољуба Антића о историји писма и ПЕСМЕ ВАЗДА ЋИРИЛИЦОМ ПЕЧАТАНЕ у извођењу Драгана Млађеновића из ансамбла старе музике РЕНЕСАНС.